D&B: Rejting Hrvatske nepromijenjen a investicijska klima i dalje nepovoljna

Bez autora
Oct 07 2010

Bonitetna kuća Dun&Bradstreet (D&B) objavila je da Hrvatska i dalje ima rejting DB3d što je svrstava u zemlje s blagim rizikom poslovanja. U najnovijem izdanju publikacije International Risk&Payment Review koja obuhvaća rizike poslovanja u 132 države svijeta, D&B dodjeljuje Hrvatskoj i dalje rejting DB3d (trend je i dalje rastući). Analitičari D&B ocjenjuju kako su prognoze za hrvatsko gospodarstvo i dalje neizvjesne. Vlada na čelu s premijerkom Jadrankom Kosor revidirala je proračunski plan za 2010. kojim je deficit povećan na 4,2 posto BDP-a s ranije planiranih 2,5 posto. To je posljedica snižene procjene prihoda i pojačane potrošnje na mirovine, socijalna davanja i subvencije za poljoprivredu, navode analitičari D&B i dodaju da je novi proračunski plan također zamrznuo potrošnju za 2011. i 2012. na ovogodišnjim revidiranim razinama, te povećao poreze na duhan i gorivo.

D&B: Rejting Hrvatske nepromijenjen a investicijska klima i dalje nepovoljnaBonitetna kuća Dun&Bradstreet (D&B) objavila je da Hrvatska i dalje ima rejting DB3d što je svrstava u zemlje s blagim rizikom poslovanja.

U najnovijem izdanju publikacije International Risk&Payment Review koja obuhvaća rizike poslovanja u 132 države svijeta, D&B dodjeljuje Hrvatskoj i dalje rejting DB3d (trend je i dalje rastući), navodi se u priopćenju D&B koje prenosi agencija BonLine iz Zagreba.

Analitičari D&B ocjenjuju kako su prognoze za hrvatsko gospodarstvo i dalje neizvjesne.

Vlada na čelu s premijerkom Jadrankom Kosor revidirala je proračunski plan za 2010. kojim je deficit povećan na 4,2 posto BDP-a s ranije planiranih 2,5 posto. To je posljedica snižene procjene prihoda i pojačane potrošnje na mirovine, socijalna davanja i subvencije za poljoprivredu, navode analitičari D&B i dodaju da je novi proračunski plan također zamrznuo potrošnju za 2011. i 2012. na ovogodišnjim revidiranim razinama, te povećao poreze na duhan i gorivo.

Iz D&B ističu da rebalans proračuna nije rezultirao nikakvim značajnijim smanjenjem potrošnje. Vlada je popustila pritisku sindikata javnog sektora koji su prijetili štrajkovima zbog mogućeg novog smanjenja plaća te pritiscima glavnog koalicijskog partnera, Hrvatske seljačke stranke (HSS) koja se protivi svim mjerama koje bi rezultirale smanjenjem poticaja za poljoprivredu, navodi se u izvješću.

Time je vlada propustila šansu za zaokret u svojoj gospodarskoj politici koji bi pridonio uspostavi bolje investicijske klime, ocjenjuju analitičari D&B i dodaju kako su, s približavanjem parlamentarnih izbora u 2011., minimalne šanse za pokretanje prijeko potrebnih reformi (poput mirovinske) ili za dodatne mjere štednje.

Analitičari upozoravaju da proračunski deficit dovodi Hrvatsku u vrlo neugodnu poziciju s obzirom na njezine investicijske potrebe i rast vanjskog i javnog duga.Hrvatska je u drugom tromjesečju 2010. zabilježila pad gospodarskih aktivnosti šesto tromjesečje za redom, pa potreba privlačenja novih investicija postaje još veći imperativ. Međutim, ulaganja u Hrvatsku u padu su zbog nedostatka plana industrijskog razvoja, previsokih troškova rada, velikih administrativnih barijera te drugih prepreka u usporedbi sa susjednim zemljama, kao i zbog krhkog gospodarskog oporavka, smatraju u D&B.

Pozitivnim ocjenjuju nastojanja usmjerena na unaprjeđenje turističke infrastrukture i pritom navode kako je Hrvatska osigurala 8 milijuna eura vrijedan zajam od Europske banke za obnovu i razvitak (EBRD) za financiranje izgradnje novog pristaništa u Dubrovniku.

No, s obzirom na nastavak negativnog trenda inozemnih ulaganja u prvome tromjesečju ove godine, Hrvatska se suočava s poteškoćama u privlačenju sredstava iz drugih izvora osim od financijskih institucija, napominju iz D&B.

Podsjećaju i na formiranje zajedničke željezničke tvrtke Hrvatske, Srbije i Slovenije kako bi se unaprijedio teretni promet, pri čemu se očekuje značajno smanjenje troškova i skraćivanje vremena transporta, a zahvaljujući pojednostavnjenim carinskim i graničnim kontrolama.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik